Το μπλόκ του νερού ενάντια στο Χρυσό: 9 Νοέμβρη, μερα αλληλεγγύης στον τον αγώνα των κατοίκων τις Χαλκιδικής

Ο αγωνας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του νερού της πόλης και των κατοίκων της Χαλκιδικής για την υπεράσπιση του δάσους των Σκουριών απο την καταστροφική εξόρυξη χρυσού είναι αγώνες παράλληλοι και αλληλεγγύοι. Και στις 2 περιπτώσεις οι απλοί άνθρωποι θέλουν να υπερασπιστούν ένα συλλογικό αγαθό απέναντι στις ορέξεις μίας πολυεθνικής που δεν ανυσηχεί παρα μόνο για τα κέρδη της. Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες θέλουν να είναι οι ίδιοι αυτοι που θα αποφασίζουν πώς θα διαχειριζόμαστε αυτά που ανήκουν σε όλους.

Αλλα αυτο που μας συνδέει επιπλέον είναι οτι ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι αγώνας για την υπεράσπιση του νερού: Το σχέδιο εξόρυξης της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει την αποστράγγιση των υπογείων υδάτων για να ανοιχτεί το open pit στο δάσος των Σκουριών. Επίσης η διαδικασία επεξεργασίας για τον διαχωρισμό των μετάλλων απο το χώμα απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, πού μετα θα καταλήξει στις τοξικές χαβούζες υψους 140 μέτρων και μήκους πολλών εκατοντάδων, στον Λάκκο του Καρατζά και αλλού.

Οι υδροφορείς της περιοχής των Σκουριών αποτελούν σήμερα πηγή ζωής για όλη την περιοχή, προμηθεύουν τα χωριά της περιοχής με πόσιμο νερό και επιτρέπουν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμό, κτλ. Η εξάντληση τους ή η ρύπανση τους με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες (αρσενικό, κυάνιο) θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στο φυσικό περιβάλλον, και στην οικονομία του τόπου. Ήδη το νερό της κοινότητας του Νεοχωρίου, πολύ κοντά στην περιοχή της εξόρυξης, κρίνεται ακατάλληλο ακόμα και για πλύσιμο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού, μίας ουσίας αποδεδειγμένα τοξικής και καρκινογόνας.

Την 9η Νοέμβρη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελλείται με την δικαιολογία της "ανάπτυξης" στη Χαλκιδική, και να απαιτήσουν την παύση της ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Μεταξύ τους ήταν όλες οι συλλογικότητες που υπερασπιζονται το νερό στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ: Οι Water Warriors, η Κίνηση 136, το συντονιστικό SOSτεΤοΝερό και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ.