Σκηνικό ανατροπής στην πώληση του νερού

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Μια νέα δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έρχεται να προστεθεί στις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που οδηγούν σε επανεξέταση από την κυβέρνηση και ενδεχομένως σε ανατροπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης των Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο Ολι Ρεν είπε ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το νερό συνιστά δημόσιο αγαθό θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες» και «δεν διαθέτει πολιτική επιβολής στα κράτη-μέλη για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υδροδότησης». Ως εκ τούτου ο κ. Ρεν θεωρεί ότι «είναι αποκλειστικό δικαίωμα των εθνικών αρχών ποιες εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν».

Η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται να προστεθεί στη δήλωση του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απαντώντας εγγράφως στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Α. Ξηροτύρη είπε ότι «εφ' όσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επανεξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Καταλυτική είναι η απόφαση του ΣτΕ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ακυρώνει τη μεταφορά των δύο εταιρειών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

 

Ουδετερότητα

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός εν όψει της καθαρογραφής της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που οδηγεί σε ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των δύο εταιρειών, ανοίγοντας παράλληλα θέμα ισοδύναμων μέτρων, προς αναπλήρωση των εσόδων της ιδιωτικοποίησης.

Ο Ολι Ρεν, στην απάντησή του προς τον Ν. Χουντή δηλώνει μάλιστα «ουδετερότητα» στο θέμα της «δημόσιας ή ιδιωτικής κυριότητας των υδάτινων πόρων», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παροχή πόσιμου νερού έχει αφαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθεί «ρυθμιστική αρχή και κατάλληλο περιβάλλον αγοράς», τονίζει δε ότι «για τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τις χώρες του προγράμματος αποφασίζουν αποκλειστικά οι εθνικές αρχές.

»Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος επικεντρώνονται στις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο σχεδιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η επιλογή των στοιχείων ενεργητικού παραμένουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους».

Ο Νίκος Χουντής έθεσε ερωτήματα και για το αμαρτωλό παρελθόν των γαλλικών εταιρειών Suez και Veolia που εμφανίζονται ως υποψήφιες για την αγορά των ελληνικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

 

«Αμαρτωλοί» όμιλοι

Ο ευρωβουλευτής, βασιζόμενος σε πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αλλά και της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας Δημοσίων Υπηρεσιών (PSIRU), ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι αμφότεροι «οι όμιλοι έχουν τεθεί υπό έλεγχο σε ουκ ολίγες ποινικές και αστικές υποθέσεις, για κατηγορίες όπως δωροδοκία αξιωματούχων του Δημοσίου, παράνομες πολιτικές δωρεές, μίζες, μη ανταγωνιστικό καθορισμό τιμών, σύναψη καρτέλ και λογιστικούς χειρισμούς που ισοδυναμούν με απάτη». Σχετικά ο Ολι Ρεν δεν δίνει καμία απάντηση.