Πρακτικά της συνέλευσης της Κ136, 28 Μάη 2014

Η συνέλευση της κίνησης 136 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου στο εργατικό κέντρο.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία συμφωνήθηκε οι συνελεύσεις να ξεκινούν ακριβώς στην ώρα τους ώστε η προσέλευση μας να είναι συντονισμένη και η διαδικασία ουσιώδης.

Μαζεύτηκαν χρήματα για το ενοίκιο της έδρας των συνεταιρισμών.

Κεντρικό θέμα της συνέλευσης ήταν «Η Στρατηγική της Κ 136 μετά το δημοψήφισμα».

 

Ενημερώσεις:

1. Έγινε ενημέρωση για δράσεις υπεράσπισης του νερού που προτείνεται να γίνουν στην πόλη μας, όπως πάρτι, συγκεντρώσεις και χάπενινγκ. Αποφασίσαμε να προτείνουμε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αποκεντρωμένη βάση, με συνδιοργανωτές αυτούς του Δημοψηφίσματος, μέχρι την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

2.’Εγινε ενημέρωση για το οικονομικό πρόβλημα που προκύπτει από το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους συνεταιρισμούς νερού. Αποφασίστηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που θα λύνει το οικονομικό χωρίς να εμποδίζει την ύπαρξη, λειτουργία και ανάπτυξη των Συνεταιρισμών Νερού.

3. Έγινε ενημέρωση για αδυναμία του δημαρχείου να φιλοξενεί τις συνελεύσεις της κίνησης 136 κάθε Τετάρτη καθώς η συγκεκριμένη ημέρα είναι ημέρα διεξαγωγής πολιτικών γάμων. Αποφασίστηκε οι Γ.Σ. της Κ 136 να γίνονται την Τρίτη, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους σε αίθουσες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

4. Έγινε ενημέρωση από τις αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που πήρε η 5μελής επιτροπή ( ΠΕΔ, Κίνηση 136, Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ).

α) Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σε Πολιτειακούς, κυβερνητικούς και θεσμικούς φορείς προκειμένου να τους κατατεθούν από αντιπροσωπεία των συνδιοργανωτών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και να απαιτηθεί η  διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Οι επαφές συμπεριλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της Βουλής, τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό των οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και το ΤΑΙΠΕΔ.  Περιλαμβάνουν ακόμη τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, τους αρμόδιους επιτρόπους  και τα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης. 

β) Έγινε ενημέρωση για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θεωρείται θετική, καθώς το σκεπτικό της για την ΕΥΔΑΠ  δημιουργεί νομικό προηγούμενο και έχει πλήρη ισχύ και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ. Το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ με το σκεπτικό ότι το σωματείο δεν είναι αρμόδιο για να διεκδικήσει αυτή την υπόθεση έχει να κάνει με το τυπικό και όχι με το ουσιαστικό μέρος της. Άλλωστε η διαφορά των ψήφων στην απόφαση αυτή ήταν πολύ μικρή. Η ΠΕΔ έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει την πρωτοβουλία για προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η κίνηση 136 ακριβώς για να ενισχυθεί το νομικό σκέλος της προσφυγής, αλλά και επειδή αποτελεί πολιτική μας απόφαση, μέσω της παρουσίας μας στην 5μελή της ΠΕΔ θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή πολιτών της Θεσσαλονίκης στην προσφυγή, ως άμεσα θιγόμενων από την πώληση της ΕΥΑΘ. Προτεραιότητα σε αυτή μας την απόφαση έχει η νομική στρατηγική που θα επιλεχθεί. Χρονικό όριο των άμεσων πρωτοβουλιών θεωρείται η 20η Ιουνίου, ημέρα που αναμένονταν μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα δύο “επενδυτικά” σχήματα που συμμετέχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού.

γ) Έγινε ενημέρωση για απόφαση της ΠΕΔ να αναζητηθούν όλα τα πρακτικά των δημοτικών συνεδριάσεων και αποφάσεων παραχώρησης δημοτικής περιουσίας στους πρώην ΟΥΘ και ΟΑΘ ή την ΕΥΑΘ με σκοπό να κληθούν τα Δημοτικά Συμβούλια να ανακαλέσουν τις παραχωρήσεις αυτές στην περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ.

 

Αποφάσεις Στρατηγικής:

1.Η συνέλευση της κίνησης 136 συνεχίζει και εκπροσωπείται στην 5μελή επιτροπή διοργάνωσης του δημοψηφίσματος μέχρι να εξασφαλιστεί η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην ΠΕΔ μαζί με το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, συζητήθηκε και αποφασίστηκε από την συνέλευση της κίνησης 136 η στρατηγική μετεξέλιξης της “συμμαχίας του ΟΧΙ” σε “συμμαχία του ΝΑΙ” προκειμένου η συμμαχία αυτή, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για σύγκλιση των τριών βασικών απόψεων: της κρατικής διαχείρισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνεργατικής διαχείρισης από τους πολίτες, σε μία πρόταση που θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το μοντέλο διαχείρισης της ΕΥΑΘ.

Στον διάλογο αυτό η Κίνηση 136 προβάλλει το καταστατικό της, το οποίο προβλέπει πρωτοβάθμιους μη κερδοσκοπικούς Συνεταιρισμούς Νερού σε κάθε Δήμο και Δευτεροβάθμια Ένωσή τους, η οποία θα διαχειρίζεται μη κερδοσκοπικά τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το καταστατικό των Συνεταιρισμών Νερού προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής νομικών προσώπων, όπως είναι οι Δήμοι, το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και άλλοι φορείς. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση  αρνηθεί να νομοθετήσει ώστε να επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τον έλεγχο της ΕΥΑΘ, το μοντέλο της μη κερδοσκοπικής-συνεργατικής πρότασης παρέχει άμεση και εφαρμόσιμη λύση στο πρόβλημα, μέσα από τη συνεργασία των Δήμων με τους Πολίτες.

2. Συζητήσαμε τον χαρακτήρα και το μέλλον του κινήματος του νερού, που προτείνει η Κ 136.

Θεωρούμε ότι το κίνημα νερού πρέπει να παραμείνει:

Αμεσοδημοκρατικό. “Από τα κάτω”, χωρίς ιεραρχικές-εξουσιαστικές δομές, αποκεντρωμένο, που οι αποφάσεις παίρνονται από Γενικές Συνελεύσεις και εκφράζονται από εκπροσώπους τους.

Ανεξάρτητο, από κόμματα, παρατάξεις και άλλες οργανώσεις.

Οικολογικό. Με επίγνωση της σχέσης του αγαθού του νερού και της αποχέτευσης, με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.

Στην προοπτική της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Κανείς δεν πρέπει να αποκομίζει οικονομικό όφελος από το κοινό αγαθό του νερού, παρά μόνο να εξασφαλίζεται η παροχή του σε όλους τους πολίτες με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

3. Συζητήσαμε το θέμα των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού σε κάθε Δήμο. Θα δώσουμε βαρύτητα να ιδρυθούν οι συνεταιρισμοί νερού που υπολείπονται προκειμένου να καλυφτεί 100% του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η διενέργεια του Δημοψηφίσματος και η στήριξή του από τους Συνεταιρισμούς Νερού, ανέδειξε και προβλήματα σε ορισμένους συνεταιρισμούς. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στις επόμενες συνελεύσεις μας. Συζητήθηκαν ακόμη τρόποι αντιμετώπισης της φορολογικής επίθεσης από την κυβέρνηση προς τους συνεταιρισμούς νερού με το “τέλος επιτειδεύματος”! Συζητήθηκαν αρκετές ιδέες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των συνεταιρισμών νερού, με γνώμονα την κεντρική σημασία τους όχι μόνο για ένα άμεσα εφαρμόσιμο μοντέλο διαχείρισης της ΕΥΑΘ, αλλά και για τη θεσμική συγκρότηση του Κινήματος του Νερού.

4. Προτάθηκε να γίνουν στη βάση οι εκδηλώσεις και ο απολογισμός του δημοψηφίσματος.

Να μπορέσουν όλοι οι εθελοντές να συμμετέχουν σε διαδικασίες ανοιχτές και δημοκρατικές στην αποτίμηση του ιστορικού γεγονότος, στην πρόσβαση της πληροφορίας και τη συμμετοχή στις αποφάσεις για την εξέλιξη του αγώνα.

Η απόφαση που πήραμε αφορά στην παρότρυνση μας προς τις 3μελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχουμε με ένα μέλος σε κάθε δήμο και δημοτικό διαμέρισμα προκειμένου να γίνει από την βάση η διαβούλευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και αποκεντρωμένα σε κάθε γεωγραφική περιοχή με πρόσκληση από τις ίδιες τις 3μελείς επιτροπές, δηλαδή των συνδιοργανωτών και όχι των επί μέρους κινήσεων. Ενημερωθήκαμε ότι ήδη κάποιες επιτροπές έχουν αναλάβει από μόνες τους την πρωτοβουλία. Στην επόμενη συνέλευση της κίνησης 136 θα συζητήσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα ενημερωθούμε για τις απαντήσεις από τις επιτροπές

5. Αποφασίστηκε προκειμένου οι συνελεύσεις της Κίνησης 136 να πραγματοποιούνται στο δημαρχείο, να αλλάξει η ημέρα μας από Τετάρτη σε Τρίτη.

 

Για τα πρακτικά τα μέλη της Κίνησης 136 Παρασκευή 30 Μάιου,

Γεωργιλάς Αθανάσιος ευθύνη πρακτικών, Ανδρεάνα Στόγιου ευθύνη συντονισμού.