Πρακτικά της συνέλευσης της Κ136, 21 Μάη 2014

Η συνέλευση της Κίνησης 136 με καλεσμένους τους συνεταιρισμούς νερού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου με θέματα:

1.Αξιολόγηση του αποτελέσματος και της προετοιμασίας του δημοψηφίσματος - Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

2.Οργάνωση μελλοντικών κινήσεων της Κ 136 ύστερα από το δημοψήφισμα.

Αξιολόγηση του αποτελέσματος και της προετοιμασίας του δημοψηφίσματος - Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

1.       Συζητήθηκε και εκτιμήθηκε εκτενώς η πορεία, η διαδικασία, το αποτέλεσμα και η εμπειρία του δημοψηφίσματος. Τονίστηκε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και της ενωτικής προσπάθειας όλων των φορέων και των οργανωμένων συλλογικοτήτων: Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και 11 Δήμοι που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ, Κίνηση 136, σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ,  sostetonero, Water Warriors, Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών για το Νερό και άλλες κινήσεις πολιτών. Παρά ταύτα το κύριο μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία ανήκει στους πάνω από 2.000 εθελοντές (ίσως η μεγαλύτερη ιστορικά συμμετοχή στην Ελλάδα σε ανάλογο γεγονός) και στους πάνω από 218.000 πολίτες που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο, ιστορικά, κινηματικό δημοψήφισμα που έχει γίνει στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσωπικό των δήμων και δημοτικών κοινοτήτων για την μεγάλη και αφανή συμβολή του στην τεχνική οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο συμμετείχε και αυτό εθελοντικά υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ωράρια εργασίας του. Κανείς από τους παραπάνω αναφερόμενους δεν θα μπορούσε να διεξάγει το δημοψήφισμα μόνος του και αυτό το συμπέρασμα οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας και ως ένα καθολικό αίτημα των πολιτών για ενότητα.

2.       Οι Συνδιοργανωτές στην συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος α) στον πρόεδρο της δημοκρατίας β) στην κυβέρνηση γ) στο ΤΑΙΠΕΔ δ) στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ε) στις ευρωπαϊκές αρχές και σε ευρωπαϊκούς φορείς. Αποφασίσαμε να φροντίσουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα όργανα της ΠΕΔ ΚΜ, ώστε να γίνουν αυτές οι απαραίτητες για την σωστή αξιοποίηση του δημοψηφίσματος ενέργειες. Επίσης να αξιοποιήσουμε το αποτέλεσμα στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος υπεράσπισης του νερού.

Οργάνωση μελλοντικών κινήσεων της Κ 136 μετά από το δημοψήφισμα.

1.       Συμφωνήσαμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρνει σε πλεονεκτική θέση το αίτημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης για υπεράσπιση του αγαθού του νερού και για να περάσει η διαχείρισή του στα χέρια των πολιτών. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προβάλλουμε το γεγονός ότι το καταστατικό των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού προβλέπει τη συμμετοχή νομικών προσώπων, όπως οι Δήμοι. Η απόφαση μας αυτή έχει γενικό χαρακτήρα. Στις επόμενες συνελεύσεις της κίνησης 136 και των συνεταιρισμών νερού θα συζητηθεί η τακτική για την προώθηση αυτής της προοπτικής. Η αρχή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 28/5/14 σε μονοθεματική συνέλευση : «Στρατηγική της Κ 136 για την επίτευξη του στόχου της : να περάσει η ΕΥΑΘ στα χέρια των πολιτών, σε συμμαχία με τη Αυτοδιοίκηση».

2.       Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από το δήμο Θεσσαλονίκης οι εβδομαδιαίες συντελεύσεις της Κ 136 να μπορούν να φιλοξενούνται σε αίθουσες του δημαρχείου.

3.       Αποφασίσαμε να διερευνηθεί πρόταση για σταθερό χώρο της κίνησης 136 με την μορφή «καταστήματος προβολής» της πρότασης εξαγοράς της ΕΥΑΘ από τους πολίτες.

4.       Αποφασίσαμε να συνταχθεί ανακοίνωση της Κ 136 για το δημοψήφισμα και τα συμπεράσματα που εξάγαμε.

Η Κίνηση 136 υπερασπίζεται με συνέπεια εδώ και 3 χρόνια το νερό της πόλης μας, με πίστη στις αξίες της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα από εδώ και πέρα. 

Καλούμε όλες και όλους τους Θεσσαλονικείς να συμβάλουν στον ομότιμο μας αγώνα και να συμμετέχουν ενεργά.

Γίνε μέλος των συνεταιρισμών νερού του δήμου ή του δημοτικού διαμερίσματος σου, πάρε μέρος στις δράσεις και τις συνελεύσεις της κίνησης 136.

Για να περάσει το νερό στα χέρια των πολιτών!

ΥΓ. Κρατήθηκε όπως πάντα ταμείο για τα έξοδα των συνεταιρισμών και τις δράσεις της Κ 136 από εθελοντικές εισφορές των συμμετεχόντων στη συνέλευση.

Για τα πρακτικά τα μέλη της Κίνησης 136 Πέμπτη 22 Μάιου,

 Σακαγιάννης Παναγιώτης ευθύνη πρακτικών, Γεωργιλάς Αθανάσιος ευθύνη συντονισμού