Η Κίνηση 136 στο Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό

Το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό είναι μια συνάντηση κινημάτων, μη-κυβερνητικών οργανώσεων, τοπικών φορέων, ακτιβιστών και διανοούμενων από όλο τον κόσμο που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια παράλληλα με το Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού, οργάνωση που κυριαρχείται από τις πολυεθνικές. Συσπειρώνει όλες τις φωνές που αντιλαμβάνονται το νερό ως κοινό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και διεκδικούνε τη δημόσια και συμμετοχική διαχείρισή του.

Το 2012 το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό έγινε στη Μασσαλία στις 14 με 17 Μαρτίου και προσέλκυσε 2000 άτομα από όλο τον πλανήτη. Η Κίνηση 136 συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που έγιναν στη Νάπολι και στη Βαρκελώνη, και είχε ενεργό ρόλο στο Φόρουμ, όπου παρουσίασε τη δράση και το όραμα της τόσο στην κύρια εκδήλωση όσο και στα εργαστήρια που οργανώθηκαν παράλληλα. Συνυπόγραψε επίσης την κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η μεγάλη επιτυχία του Παγκόσμιου Εναλλακτικού Φόρουμ για το Νερό και τα προβλήματα και έντονες κριτικές που αντιμετώπισε παράλληλα το "επίσημο" Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού, που αρνείται να αναγνωρίσει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, δείχνουν ότι οι κοινωνίες έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης έχει αποτύχει και αναζητούν τρόπους συλλογικής διαχείρισης των αγαθών που ανήκουν σε όλους.