ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση λένε οι πολίτες

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08-05-2012
Το 74% της ΕΥΑΘ και το 61% της ΕΥΔΑΠ είναι προγραμματισμένο να δρομολογηθούν προς πώληση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2012.

Νέα δεδομένα για τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και πιθανότατα και της Αθήνας, δημιουργεί η υλοποίηση δημοσκοπήσεων από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε συνδυασμό και με τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μέχρι στιγμής πως οι πολίτες δεν επιθυμούν την παραχώρηση της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιολογεί ως βαρύνουσα την άποψη αυτή των πολιτών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τελευταίοι δεν φέρονται να έχουν αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση πολλών άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, εκτός ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ.

Τα ευρήματα αυτά των δημοσκοπήσεων έρχονται να προστεθούν στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά για τις δύο κρατικές και εισηγμένες εταιρείες. Εξαίρεση μόνο με ισοδύναμαΠάντως, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, εάν θα αποφασιζόταν να βγουν εκτός λίστας ιδιωτικοποιήσεων η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ, θα έπρεπε οπωσδήποτε να αντικατασταθούν από ισοδύναμες, όσον αφορά στο εκτιμώμενο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις άλλων κρατικών εταιρειών-φορέων.

Εκθεση
Όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, το 74% της ΕΥΑΘ και το 61% της ΕΥΔΑΠ είναι προγραμματισμένο να δρομολογηθούν προς πώληση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2012.

Ήδη πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ παρενέβη έμμεσα στην εισηγμένη ΕΥΑΘ, όσον αφορά στον ορισμό της τιμολογιακής πολιτικής της.

Στις αρχές του 2012 η διοίκηση της ΕΥΑΘ υπέβαλε στα συναρμόδια υπουργεία πρόταση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης κατά το χρονικό διάστημα της πενταετίας 2012-2016.

Ωστόσο, η σχετική επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη, με την οποία η ΕΥΑΘ ζητούσε την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ δεν τελεσφόρησε, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τον υπουργό να μην εκδώσει την ΚΥΑ και τον ενημέρωνε πως εντός διμήνου θα στείλει δική του πρόταση.

Έτσι στις αρχές Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ επανήλθε και με επιστολή του στον κ. Βορίδη του ζήτησε να ορίσει με ΚΥΑ μόνο τα τιμολόγια της διετίας 2012-2013.