Επιταχύνεται η πώληση της ΕΥΑΘ σύμφωνα με τη "Μακεδονία"

Με προίκα την εντυπωσιακή αύξηση των κερδών κατά 62% η πολύφερνος νύφη, όπως έχει χαρακτηριστεί η ΕΥΑΘ Α.Ε., οδεύει ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση, ίσως νωρίτερα και από το φθινόπωρο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
22-2-2012
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Όπως συνάγεται από την επιτάχυνση των διαδικασιών από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 40% της ΕΥΑΘ Α.Ε. (από το συνολικό 74% που κατέχει το δημόσιο) θα προκηρυχθεί το αργότερο μέχρι το Μάιο. Μάλιστα μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και νωρίτερα, ίσως και πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος πάντως εξέφρασε εμμέσως την αντίθεσή του σε αυτήν την επιλογή.
Αύξηση 62% στα κέρδη
Σημαντικό κίνητρο για τους ενδεχόμενους επενδυτές είναι το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία. Το 2010 έκλεισε με κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ και το 2011 κατέγραψε αύξηση 62% αγγίζοντας τα 20,18 εκατ. ευρώ. Καθώς η Εταιρεία δεν αύξησε τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, τα επιπλέον κέρδη προέκυψαν από την εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες και 3 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία. Ήδη έχουν απομείνει 290 εργαζόμενοι έναντι 627 το 2002, ενώ έχουν γίνει και περικοπές σε μισθούς. Παράλληλα οι καταναλωτές αυξήθηκαν σε 510.000 από 431.000 το 2002 (περίπου 18%).
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ εκτιμά ότι το 2012 η Εταιρεία θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση κερδών σε σχέση με πέρυσι. «Η ΕΥΑΘ είναι γωνιακό μαγαζί» ήταν η χαρακτηριστική φράση του διευθύνοντος συμβούλου κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με δημοσιογράφους.
Ανοιχτά ζητήματα
Παρότι η κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας, πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Για παράδειγμα:
- Ποιος θα ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική.
- Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση του δικτύου, καθώς, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «σε επίπεδο υποδομών δεν υπήρξε συντήρηση εδώ και χρόνια».
- Ποιος θα συντηρεί το εργοστάσιο ξήρανσης της λυματολάσπης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά το Νοέμβριο και για ένα διάστημα δεκαπέντε μηνών.
- Ποια θεωρούνται μεγάλα έργα υποδομής, ποιος θα τα εκτελεί (το κράτος ή ο ιδιώτης;) και με κεφάλαια τίνος.
- Ποιος θα καλύπτει τα κεφάλαια συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού, που σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη είναι 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαχείρισης της λάσπης.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ εκτιμά ότι, «αν πουληθεί η Εταιρεία, κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε κρατικό έλεγχο. Έτσι έχει δείξει η διεθνής εμπειρία».
19 δισ. ώς το 2015
Ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Γιάννη Κουκιάδη. Όπως εξήγησε χθες, από το Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για σημαντικά σχέδια που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο στόχος, είπε, για τα έσοδα ώς το 2015 αναθεωρήθηκε στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. που ήταν αρχικά.
Από τα 19 δισ. τα 2,8 δισ. υπολογίζονται για φέτος, ενώ για το 2013 θα είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ.
Πόσο θα κοστίζει το νερό
Αναφορικά με το ζήτημα των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης η ΕΥΑΘ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για το επόμενο διάστημα. Τα τιμολόγια καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Δικτύων και Οικονομικών, ωστόσο με ανοιχτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης δεν είναι προς το παρόν σαφές αν θα ακολουθείται η ίδια πρακτική και στο μέλλον. Η ΕΥΑΘ προτείνει πάγωμα τιμολογίων και για το 2012 (όπως και το 2011, δηλαδή στις τιμές του 2010) και για το διάστημα 2013-2016 μεσοσταθμική αύξηση 1% για τις πρώτες τέσσερις βαθμίδες των οικιακών καταναλωτών.
Στο κλιμάκιο κατανάλωσης 31-60 κ.μ. η τιμή προτείνεται να διαμορφωθεί από 0,71 ευρώ/κ.μ. σε 0,75 μέχρι το 2016 και στο κλιμάκιο κατανάλωσης 61-120 κ.μ. από 1,15 ευρώ/κ.μ. σε 1,19. Στα υψηλότερα κλιμάκια κατανάλωσης (121-180 κυβικά μέτρα και άνω των 181 κυβικών μέτρων) οι τιμές προτείνεται να παραμείνουν σταθερές στα 2,39 ευρώ/κ.μ. και 4,03 ευρώ/κ.μ. αντίστοιχα.
Τα τιμολόγια της αποχέτευσης προτείνεται στο διάστημα 2013-2016 να υπολογίζονται στο 80% επί της αξίας του νερού έναντι 76% το 2010. Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαδάκης, στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν το Μάιο για το α’ τετράμηνο του 2012 θα συνυπολογιστεί ειδικό τέλος 0,062 ευρώ/κ.μ., για να καλυφθεί το κόστος ξήρανσης της λυματολάσπης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, όταν αντικαθιστάς ένα κρατικό μονοπώλιο, όπως είναι η υδροδότηση των πόλεων, με ιδιωτικό, τα πράγματα για τους πολίτες χειροτερεύουν. Σε όποιες ευρωπαϊκές πόλεις το νερό πέρασε σε ιδιωτικά χέρια η τιμή του εκτοξεύτηκε, η όποια κοινωνική πολιτική εξανεμίστηκε και η ποιότητά του υποβαθμίστηκε. «Αυτό το είδαμε να συμβαίνει στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Μπρίστολ. Μάλιστα σε αρκετές από αυτές τις πόλεις οι δημοτικές αρχές μετά και τις μεγάλες αντιδράσεις του κόσμου αποφάσισαν να πάρουν στο δικό τους έλεγχο τους σχετικούς οργανισμούς», τονίζουν στελέχη της ΕΥΑΘ. Η έκρηξη των ιδιωτικοποιήσεων του νερού έγινε τη δεκαετία του 1990. Μέχρι τότε ιδιωτικά δίκτυα νερού υπήρχαν μόλις σε δώδεκα χώρες, ενώ το 2000 σε 56 και υπολογίζεται ότι κατέχουν το 9% της παγκόσμιας αγοράς, εξυπηρετώντας 550 εκατομμύρια ανθρώπους. Πέρυσι σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Ιταλία η συντριπτική πλειοψηφία (96%) τάχθηκε υπέρ της μη ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να επανακτήσει το 2010 την εταιρεία ύδρευσης.

Κατεβάστε το άρθρο εδω: