Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη

Συγκινητική χαρακτήρισε την ανταπόκριση του κόσμο στο άτυπο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που διοργανώθηκε χθες σε 11 δήμους της Θεσσαλονίκης, ο περιβαντολλόγος και εκπρόσωπος της Κίνησης 136 Κώστας Νικολάου.

Από τα 192 σημεία στα οποία είχαν στηθεί κάλπες, σε 2 δεν έγινε το δημοψήφισμα και  9 από αυτά ήταν σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ. Σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποίησης 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας, κινήσεων πολιτών και τη συμμετοχή εθελοντών. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος στην οποία συμμετείχαν νομικοί, μέλη του δικηγορικού συλλόγου.

«Στο άτυπο αυτό δημοψήφισμα έλαβαν μέρος άνθρωποι όλων των ηλικιών, στάθηκαν αδιαμαρτύρητα μέσα στον ήλιο ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν μόνο και μόνο να ψηφίσουν για το νερό» τονίζει στο radio1d.gr ο κ. Νικολάου. Σημειώνει οτι η συμμετοχή του κόσμου αλλά και των εθελοντών που έλαβαν μέρος στη διαδικασία δε θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. «Οι εθελοντές αρχικά ήταν προγραμματισμένο να είναι περίπου 1500 και τελικά συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2000», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο που απέστειλε λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στους δημάρχους της περιοχής έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης τόσο των διοργανωτών όσο και του κόσμου, η οποία όμως απέτυχε.

Όπως τόνισε, ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δεν τελείωσε. Σκοπός, είπε, είναι να περάσει το μήνυμα που έστειλε η κάλπη.

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr Πηγή: radio1d.gr